Groene en gezonde school

Groene en gezonde school

Op De Sieppe vinden we het belangrijk dat onze kinderen les krijgen en kunnen spelen in een gezonde, schone en groene omgeving.
We zetten onder andere in op lessen rond de thema’s gezonde voeding en lichaamsbeweging en we zijn gestart met het geven van buitenlessen. Ons groene schoolplein is een geweldige plek om te spelen, ravotten én sinds kort ook om buitenlessen te geven. Behalve natuurlessen, hebben we materiaal om buiten reken- en spellinglessen te kunnen geven en zijn er nog tal van andere mogelijkheden te bedenken voor het geven van lessen in de buitenlucht. De kinderen brengen ook zelf ideeën in voor buitenlessen.

Gezond, dus rookvrij
Ons hele schoolterrein is rookvrij; nergens in of rond de school mag gerookt worden. Ook aan ouders vragen we om niet te roken buiten het hek, in het zicht van de kinderen. Zien roken, doet roken… het is helaas waar. Als kinderen (volwassen) mensen zien roken, hebben ze eerder de neiging om dit ook te gaan uitproberen. We willen samen het goede voorbeeld geven en de kinderen op school vrijwaren van rokende mensen, rook en meeroken.

Gezonde voeding
Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom willen wij gezond eten en drinken gemakkelijk maken op school. De hulp van ouders/verzorgers is daarbij onmisbaar! Dit betekent onder andere dat wij vragen:

  • een gezonde pauzehap mee te geven. Gezonde pauzehappen vinden wij bijvoorbeeld fruit, groente, ongezouten noten of een volkoren boterham.
  • water, thee of halfvolle melk mee te geven. Frisdranken en vruchtensappen bevatten veel suiker.
  • gezond eten mee te geven voor het overblijven. Geschikt vinden wij bijvoorbeeld volkorenbrood met beleg zoals 30+ kaas, ei, zuivelspread en notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout. Groente en fruit passen ook bij de lunch.
  • traktaties gezond, klein en niet te calorierijk te maken. Onze leerkrachten krijgen graag dezelfde traktatie als de kinderen.

Schoolfruit… zo wordt gezond eten gemakkelijker
Wat een kind eet, is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers. Wij zien het echter ook als onze taak om bij te dragen aan een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld met schoolfruit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen op scholen met 5 vaste groente- en fruitdagen meer dan 2 x zoveel groente en fruit op school eten vergeleken met scholen zonder afspraken.

Op De Sieppe krijgen we gedurende 20 weken voor alle kinderen wekelijks gratis fruit en groenten geleverd via schoolfruit.eu. Hier zitten allerlei soorten bekende en minder bekende groenten en fruit bij. Er zijn vaste momenten afgesproken waarop de groepen samen dit fruit/groenten eten. Samen eten stimuleert de kinderen enorm om ook eens iets nieuws te proberen en om hun hele portie op te eten.
Zo krijgen de kinderen een gevarieerd aanbod van groenten en fruit en krijgen ze op schooldagen gemakkelijker de aanbevolen portie per dag binnen.

Groen én gezond
Al in de kleutergroep gaan de kinderen wekelijks wandelend een middag naar het Groesbeekse bos dat vlakbij school ligt. Ze leren al lopend, zingend, spelend, kijkend en onderzoekend van alles in en over de natuur. In groep 7 zijn er de natuurdetectivedagen, waarin de kinderen 3 dagen lang buiten te vinden zijn om allerlei opdrachten en werkstukken over de natuur te maken.

Natuurlessen worden in alle leerjaren gegeven in de vorm van kabouter- en reuzenpaden. Vaak halen we buiten naar binnen of trekken we zelf de natuur in. Ook op ons groene schoolplein zie je de natuur terug; overal zijn groene plekjes te vinden. Paadjes om te struinen en veel plekken om fijn te spelen omringd door al het frisse groen.

Er staan veel fruitboompjes in de groene gebieden van het schoolplein. Daar kunnen we in de zomer heerlijk fruit van plukken om zomaar te snoepen of om tijdens een kookles te verwerken tot een gerechtje. Leerzaam, gezond én natuurlijk erg lekker en leuk om te doen.

In de schooltuin wordt vanaf het voorjaar tot in de zomer door de kinderen gewerkt en geleerd. Een betrokken ouder van school die hovenier is, heeft het op zich genomen om de schooltuin te onderhouden, uiteraard is daarbij de hulp van ouders en kinderen nodig. Ook wordt de natuur soms een handje geholpen. Zoals tijdens een gecombineerde natuur- en techniekles, waarin de kinderen in groepjes zelf vogelhuisjes maken waarin vogels kunnen eten, schuilen en misschien in het voorjaar hun nestjes bouwen.

SIENN