Oekraïense talentenshow

Afgelopen vrijdagavond brachten leerlingen uit Oekraïne op het podium van de Sieppe een gevarieerde show in twee talen, die zich afspeelt in een ‘dapper Oekraïne, waar geen oorlog meer is’.

De aula van de Sieppe zat vol. Naast ouders, grootouders en kinderen van de Sieppe en andere scholen, waren ook de burgemeester en de pers aanwezig. In een ‘patriotic show’ maakten zij kennis met het Oekraïense zonnewendefeest Ivana Kupala, waarna de deelnemende meisjes samen en één voor één hun kunsten toonden met dans, zang en poëzie. Ook kon de jury proeven van traditioneel eten.

De show werd georganiseerd door Svitlana Priymenko en gepresenteerd door een andere moeder uit Oekraïene, bijgestaan door leerkracht Mart van de Sieppe.

Vijf meisjes hadden de hoofdrol in deze show. Nog een bescheiden aantal, maar al dansend en helpend deden er ook nog vijf jongens aan de show mee. De meisjes hebben wekenlang geoefend met Svitlana; “wie weet, komt er later nog een show met de jongens. Ze vragen er al naar.”

Het doet de meisjes (Ksusha, Madina, Nastya, Lilia en Anna) zichtbaar goed om zich op de show te storten. Het is lastig voor ze in deze vreemde maatschappij, waarin alles anders is.

Tranen
Svitlana hoopt via de show Groesbekenaren meer kennis te laten maken met hun Oekraïense gasten, zegt ze. Ze mikt op nóg meer evenementen, en niet alleen met kinderen. ,,Ik zou graag midden in het dorp eens iets groots organiseren. Een soort liefdadigheidsbeurs om geld in te zamelen.”

Voor wie of wat? ,,In Oekraïne hebben we feestdagen om vrouwen en mannen in het zonnetje te zetten. 14 oktober is de dag voor de mannen. Maar veel van hen zijn niet hier, vechten aan het front. Ik zou ze graag wat sturen.”